Selecteer een pagina

Zie je die kleine daar in het midden? Dat ben ik! Samen met mijn moeder en mijn oma. Ik heb een tuigje om waar een bol touw aan vast zit geknoopt. Het touw heeft mijn moeder vast en of dat nog niet genoeg is, houd mijn oma mij ook nog tegen. En zie je dat snoetje? Het is overal interessanter dan tussen mijn oma en mijn moeder in. Zoals op de foto bleef ik, ook met tuigje en touw gericht op de wereld om mij heen en popelde om die te ontdekken.

Het bol touw en het tuigje symboliseert een groot deel van mijn leven. Ik zat letterlijk en figuurlijk vast in het patroon van verwachtingen van mijn ouders. Die verwachtingen werden later eisen in de maatschappelijke systemen die we allemaal zo goed kennen. Mijn drang naar vrijheid heeft mij geleid naar keuzes die mij niet door iedereen in dank zijn afgenomen. Ik heb niet het ‘geijkte’ pad gelopen, ik heb MIJN pad gelopen. Het is heel lang een pad van weerstand geweest tegen alle verwachtingen in. In de loop van de tijd heb ik ontdekt dat ik het tuigje af mocht doen. Dat ik mijn eigen keuzes kon maken.

Ik weet dat mijn ouders het beste met mij voor hadden. Ik ben ze ook dankbaar voor hun ouderschap en voor mijn leven. Ik neem hen voor altijd mee in mijn hart in de vorm van pure liefde. Dat kan ik doen, omdat ik, met erkenning naar en compassie voor mijzelf, de realiteit onder ogen heb gezien van het effect van de keuzes die zij hebben gemaakt ten aanzien van mijn opvoeding. Veel van die keuzes waren dienend voor mijn persoonlijke ontwikkeling en sommige niet. Ik ben aan het roer gaan staan van mijn leven. Het tuigje en de bol touw hebben mij leren waarnemen wanneer ik de grens van een ander of van ‘het systeem’ nader of overschrijd.

Door die realiteit te aanvaarden en daaruit conclusies te trekken kan ik, op mijn eigen en soms tegendraadse wijze, keuzes maken die passen bij wie ik ben en waar ik voor sta. IK ben verantwoordelijk voor mijn keuzes en de gevolgen daarvan.

Ik heb nog steeds dat eigenwijze, inmiddels door levenswijsheid getekende (?) snoetje en kijk nog steeds vol verwondering naar de wereld om mij heen. Daar is nog zoveel te ontdekken, zoveel te doen. Laten we met elkaar nieuwsgierig blijven naar het onbekende en elkaar vragen blijven stellen. Laten we de wereld om ons heen blijven ontdekken. Ieder op onze tegendraadse eigen wijze. Laten we kijken hoe we binnen veilige en overzichtelijke kaders elkaar de vrijheid gunnen. Laten we in vrijheid met onszelf en elkaar in verbinding blijven. Laten we samen door het leven gaan, als Ik & DE ANDER.