Op een dag, ik was een jaar of 12, zat ik op de grond voor de spiegel. Dat deed ik vaker als ik thuis allerlei sierlijke turnbewegingen oefende. Ik was in die tijd fanatiek turnster, trainde 3 à 4 keer in de week en deed mee aan wedstrijden, dus ik had een aardig gespierd en afgetraind lijf.  Opeens keek ik naar mezelf en zag dat ik borsten kreeg en ook extra massa op mijn benen en heupen. Ik kan het gevoel nog terughalen. Het was alsof mijn lijf even vreemd voor me was. Het deed wat met mij. Ik werd ineens zó bewust van mijn lichaam dat ik er onzeker van werd. Mijn onbevangen houding veranderde, ook tijdens het sporten. Oh, wat heb ik me ongemakkelijk gevoeld toen ik later ongesteld werd en met maandverband in mijn turnpakje moest trainen. In die tijd hadden ze nog niet de ultradunne producten die nu heel normaal zijn.

Achteraf bezien, leek het alsof mijn lijf niet meer van mij was. Ik wist niet hoe ik mij moest gedragen met dat nieuwe lijf. Ik kan me ook niet herinneren dat daar ooit over gesproken werd, anders dan dat jongens, en ook sommige meisjes, opmerkingen maakten, met het schaamrood op mijn kaken tot gevolg. Als ik nu naar foto’s van mij kijk uit die tijd, snap ik niet waarom ik me toen zo druk maakte om mijn postuur. Ik was prachtig! Een turnlijf, gespierd, alles in de juiste proporties, krachtig. Had iemand mij dát toen maar verteld. Dat had mij een hoop onzekerheid gescheeld.

Ik ben nu 55 jaar en zo’n beetje door de overgang heen. En ja, mijn lijf is ook nu weer veranderd. Ik heb in deze tijd van overgang naar mijn volgende levensfase nog vaak aan dat moment voor die spiegel, op 12-jarige leeftijd, teruggedacht. Nu gebeurde hetzelfde: weerstand tegen het veranderende lijf dat ik zag. Vlagen van onzekerheid en een soort ‘gevecht’ tegen de wetten van de natuur.

Gelukkig ben ik nu ouder en wijzer en weet ik hoe belangrijk het is mezelf mee te nemen in die verandering. Te weten en te voelen wie ik ben. Mezelf te blijven zien, herkennen en waarderen in dat veranderende lijf én ermee in verbinding te blijven, voor te zorgen, rust en aandacht te geven.

Wij, vrouwen tussen de 40 en 55 jaar, maken deze verandering van levensfase allemaal mee, net als wij allemaal hebben meegemaakt hoe het is om van meisje tot vrouw te worden in onze puberteit. Dat is onze vrouwenkracht. Wij zijn het waard om in deze periode van overgang naar de volgende levensfase in verbinding te blijven met wie wij zijn én ons lijf te koesteren en te blijven voeden. Om dat te kunnen doen, is het nodig te weten hoe onze hormonen samenwerken, wat we kunnen doen om die samenwerking gunstig te beïnvloeden en hoe wij met ons zelf in verbinding kunnen blijven. Gewoon een beetje lief zijn voor onszelf….

En dat is precies waar de workshop ‘vrouw zijn rondom de overgang’ over gaat. Deze workshop wordt verzorgd door Chantal van den Brandt, kPNI-therapeut bij van Appel tot Zeekraal, en mij. Een middag vol informatie, inspiratie, tips en bewustwording zodat jij de overgang kunt gaan zien en ervaren als het startpunt van de nieuwe, krachtigere, wijzere jij!

De workshop is bedoeld voor vrouwen tussen de 40 en 55 jaar die zich herkennen in mijn verhaal én zeker ook in het prachtige verhaal dat Chantal heeft geschreven in haar blog over de werking van hormonen. Die vind je op haar website. Zeer de moeite waard om te lezen! Chantal en ik hebben onze expertise en levenservaring gebundeld. Chantal weet alles over hormonen, voeding en leefstijl. Ik ben transitiecoach en ik coach, begeleid en train dagelijks mensen in hun proces van persoonlijke groei gericht op verbinding met zichzelf. We hebben een goed, leuk én interactief middagprogramma gemaakt voor vrouwen zoals jij!

Wil je meer informatie over de workshop of wil je je aanmelden? Klik dan hier:

https://www.subscribepage.com/vrouwzijnrondomdeovergang

Wij willen onze kennis, ervaring en enthousiasme delen met zoveel mogelijk vrouwen. Dus als je iemand weet voor wie deze workshop interessant kan zijn, deel onze informatie gerust, daar zijn wij heel blij mee!

Marjoke Smits

marjoke@ikendeander.nu

0633080124